CBD werkt niet? Hier kan het aan liggen!

Cannabisproducten zoals cannabidiol (CBD) staan inmiddels bekend om hun wonderbaarlijke werking op het menselijk lichaam. Toch kan het voorkomen dat het verwachte effect van CBD-olie uitblijft. Dit kan liggen aan de kwaliteit van de olie; maar dat hoeft niet zo te zijn. Dit zijn een aantal mogelijke redenen waarom CBD niet werkt.

CBD werkt niet?

Cannabidiol (CBD) is de afgelopen jaren een enorm populair voedingssupplement, dat voor veel wonderbaarlijke effecten in het menselijk lichaam kan zorgen. Bij diverse reumatische, auto-immuun, (chronische) pijn of zenuwaandoeningen blijkt CBD een potente symptoombestrijder; en diverse patiënten zweren dan ook bij het middel. Toch is niet iedereen direct geholpen met CBD-olie.

Sommige patiënten ondervinden dat CBD-olie helemaal niet werkt en verliezen snel hun vertrouwen in het middel. Toch kan het zijn dat – hoewel dit wel een mogelijkheid is – het uitblijven van het gewenste effect van de CBD níet ligt aan de kwaliteit van de olie zelf. Als CBD niet lijkt te werken is de kans namelijk groter dat het ligt aan één van de volgende zaken.

De medicinale werking van CBD is niet vanzelfsprekend, maar waar ligt dat aan? [Foto: shutterstock/ElRoi]

Te laag percentage CBD

Dankzij de populariteit van cannabis als medicijn – en dan vooral het ‘onschuldige’ en niet psychoactieve CBD – is er een florerende industrie rondom het middel ontstaan. Dit resulteert in een bijzonder breed aanbod aan verschillende soorten CBD-producten en diverse beschikbare merken en sterkten CBD-olie.

Op de markt zijn daarom ook producten met een relatief laag CBD-percentage verkrijgbaar, bijvoorbeeld 2,75 procent. Zijn deze per definitief slecht? Nee, helemaal niet! Als je CBD preventief gebruikt of tegen zeer lichte klachten – of je gebruikt het voor een kind met ADHD – is CBD-olie van 2,75 procent een goed startpunt. Als je ernstigere klachten ervaart echter, loont het wellicht een potenter olie te nemen voor een beter effect.

Er zijn veel verschillende merken, soorten en sterkten CBD-olie op de markt.

CBD regelmatig innemen

Belangrijk voor de werkzaamheid van CBD is de regelmaat van de inname. CBD-olie werkt immers het allerbest als je het middel meermaal daags gebruikt. Bij sporadisch gebruik van CBD krijgt het middel, zeker in het begin, immers geen kans om goed werkzaam te worden in het lichaam.

Beter is het daarom je CBD regelmatig in te nemen en een spiegel op te bouwen als je hier écht effect van wilt merken. Neem de CBD in elk geval dagelijks en het liefst twee tot drie keer per dag, afhankelijk van je aandoening en het gewenste effect. Niet iedereen slaapt immers goed op CBD, waardoor deze mensen wordt aangeraden enkel tweemaal daags CBD in te nemen: in de ochtend en de middag.

De regelmaat en manier van inname zijn essentieel voor de werking van CBD-olie. [Foto: shutterstock/Tatevosian Yana]

CBD-druppels gebruiken

Een andere reden waarom het gewenste effect van CBD kan uitblijven, is de manier waarop deze wordt ingenomen. CBD-extracten zijn in veel gevallen verdund met hennepzaadolie, olijfolie of druivenpit-olie. Een drager die belangrijk is voor de opname van het spul in je lichaam, maar verre van ideaal daarvoor is.

De lipide (vette) en niet-wateroplosbare substanties worden namelijk maar moeilijk door je spijsverteringsstelsel (darmwand) opgenomen. Voor de meest optimale opname van CBD door het lichaam is het daarom erg belangrijk het middel op de juiste manier in te nemen.

Druppel de CBD-olie zorgvuldig onder de tong en tel minstens tot 100 voordat je de olie (door)slikt of iets drinkt. Dan geef je namelijk de kans aan de CBD-moleculen om zich door het dunne mondslijmvlies te laten opnemen voor je ze wegspoelt.

Omdat niet iedereen de toch wel overweldigende smaak van CBD-olie kan waarderen, zijn er ook producten op de markt die de inname zoals hierboven beschreven onnodig maken.

Zo heb je bijvoorbeeld wateroplosbare CBD die je door een glas water, thee of limonade kunt mengen; of simpelweg direct in de mond inneemt en doorslikt. Door een speciale drager is de CBD hierin wél wateroplosbaar, waardoor deze goed door je spijsverteringskanaal kan worden opgenomen.

Meer weten over het aanschaffen en doseren van CBD voor beginners? Klik hier!