Drugsrapport Verenigde Naties: Antwerpen goedkoopste wietstad van het Westen

Antwerpen staat als enige Europese stad in de top 10 van steden waar marihuana het goedkoopst is. Dat blijkt uit het ‘Wereld Drugsverslag’ van 2017 van het United Nations Office on Drugs and Crime, een dochterorganisatie van de VN. Daarin staan enkele opvallende cijfers: Antwerpen blijkt de negende goedkoopste stad ter wereld te zijn om cannabis te scoren. 

Seedo, een informatieplatform over cannabis, heeft onlangs de 2018 Cannabis Price Index gepubliceerd op basis van het ‘Wereld Drugsverslag’ van 2017 van de Verenigde Naties. Volgens Seedo is het belangrijk om “lessen te leren van grote steden in het kader van de mogelijke toekomstige legalisering van marihuana”.

Voor de studie werden er 120 grote steden onder de loep genomen, waar cannabis hetzij legaal of illegaal is of gedoogd wordt.

© Aangeboden door Newsmonkey © Aangeboden door Newsmonkey

Belastingcijfers na legalisering

Volgens Seedo-manager Uri Zeevi, een fervent voorstander van de legalisering van marihuana, tonen de resultaten van de VN dat “regeringen de productie van marihuana veiliger zouden kunnen maken door de criminele component te elimineren. Zo zou de macht uit de handen criminele drugsbendes genomen kunnen worden. Zoals we in deze studie zien, zou het (de legalisering van cannabis, red.) enorme belastinginkomsten kunnen opbrengen voor de ontwikkeling van landen.”

Voor bovenstaande uitspraak baseert Zeevi zich op een lijst, ontwikkeld door Seedo op basis van de informatie van de VN, waarin de potentiële belastinginkomsten op marihuana als gevolg van een denkbeeldige legalisering weergegeven worden. Voor sommige steden aan de andere kant van de Oceaan, waar cannabis al legaal is, worden de belastinginkomsten van marihuana vergeleken met die van sigaretten.

Belangrijk is ook om te vermelden dat het bij de resultaten van het VN-onderzoek om gemiddelden gaat. Zo hangt de prijs per gram cannabis in een bepaalde stad op een bepaalde dag onder andere af van de kwaliteit van de softdrugs, van het humeur van de dealer en van het niveau van criminalisering van softdrugs.

© Aangeboden door Newsmonkey © Aangeboden door Newsmonkey

Enkele opvallende bevindingen uit het VN-onderzoek:

  • Antwerpen is de negende goedkoopste stad ter wereld te zijn om cannabis te scoren met een gemiddelde straatprijs van amper 3,45 euro per gram.
  • New York kent de hoogste gemiddelde cannabisconsumptie met in totaal maar liefst 77.400 kilogram per jaar.
  • Tokio is de duurste stad om wiet op de kop te tikken met een gemiddelde straatprijs van maar liefst 26,30 euro per gram. Op zich is dat niet verwonderlijk, aangezien in Azië de koop en verkoop van alle drugs met de harde hand bestraft wordt. Zo kan het bezit van enkele luttele grammen cannabis je in Oost-Azië enkele jaren achter de tralies opleveren.
  • De goedkoopste wietsteden ter wereld zijn Quito in Equador en Bogotá in Colombia met een gemiddelde straatprijs van respectievelijk 2,70 euro per gram en 1,77 euro per gram.
  • Van de steden, waarin cannabis legaal is of gedoogd wordt, is Boston de duurste met een gemiddelde wietprijs van 8,90 euro per gram en Montevideo in Uruguay de goedkoopste met 3,30 euro per gram.
  • Van de steden, waarin marihuana compleet illegaal is, is Jakarta in Indonesië het goedkoopst met een gemiddelde prijs van 3 euro per gram. Ook in Indonesië staan er zware celstraffen op het bezit van cannabis.

Antwerpen goedkoopst ondanks oorlog tegen drugs

Toch wordt er niet verwacht dat het stadsbestuur van Antwerpen zal ingaan op de suggesties van Seedo om marihuana uit de criminaliteit te halen en joints te taxeren. Zo volhardt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) in zijn oorlog tegen drugs. De Wever zegt geen onderscheid te maken tussen hard- en softdrugs.

Opvallend: wie in Brussel wiet op de kop tikt, betaalt amper 5,71 euro per gram. Voor Rotterdam en Amsterdam, twee Nederlandse steden die in het verleden een tolerante reputatie op vlak van softdrugs verwierven, is de gemiddelde prijs per gram respectievelijk 5,10 euro en 6,35 euro.

In Amsterdam wordt er zo’n 3.610 kilogram wiet per jaar gesmoord, in Rotterdam 6.330 kilogram, in Brussel 2.880 kilogram en in Antwerpen 1.260 kilogram.