Legalisering cannabis levert Duitsland 5 miljard euro per jaar op

** Update: De partijen zijn eruit gekomen en recreatieve cannabis wordt legaal in Duitsland. Hoe en wat is nog niet echt uitgewerkt in detail, maar dat horen we allemaal nog wel. Kongratuliere!!

Europa is een groeimarkt voor wiet

Pot Of Gold? Cannabis Could Bring Germany $5 Billion A Year: Survey‘, kopte persbureau Reuters dinsdag en dat laat weinig meer aan de verbeelding over. Legalisering levert geld op en de war on drugs kost alleen maar geld (en nog veel meer dan dat).

Dat indrukwekkende cijfer blijkt uit een onderzoek dat deze week openbaar is gemaakt. In 2025 is de Europese wietmarkt al goed voor een jaaromzet van meer dan drie miljard euro, nu is die nog slechts 400 miljoen euro waard. Niet verwonderlijk dat Reuters spreekt over een ‘boost to a ballooning European market‘ in het kader van een mogelijke Duitse legalisering.

Een hoop geld en banen dankzij legalisering cannabis

Het onderzoek waarop het persbureau zich baseert is uitgevoerd door de Düsseldorf Institute for Competition Economics (DICE) aan de Heinrich Heine universiteit, in opdracht van de Deutschen Hanfverband (DHV).

Het bedrag van 4,7 miljard euro op jaarbasis bestaat overigens uit een deel belastinginkomsten van o.a. de legale wietverkoop (3,4 miljard euro) en een deel besparingen op politie en justitie (1,3 miljard euro). Ook zal de nieuwste loot aan de Duitste economiestam goed zijn voor liefst 27.000 nieuw banen!

De bollebozen aan de universiteit van Düsseldorf hebben alle fiscale en geldaspecten netjes op een rijtje gezet (Steuer betekent belasting), en wellicht dat Wopke Hoekstra daar ook eens aandachtig naar zou kunnen kijken:


Duitsland het eerste EU-land met legale recreatieve cannabis?

Geen kattenpis inderdaad, jij zegt het. Alles staat of valt natuurlijk met de uitkomst van de coalitieonderhandelingen in Duitsland. De drie partijen – groenen, liberalen en sociaal-democraten – die praten over de vorming van een nieuwe regering, spreken naar verluidt inmiddels al op detailniveau over de legalisering van wiet in Europa’s grootste economie.

Denk aan de regels voor verkoop en consumptie (wel of geen coffeeshops bijvoorbeeld) van recreatieve wiet. Medicinale cannabis is overigens al legaal bij de oosterburen sinds 2017 en het wordt daar in tegenstelling tot hier bij ons ook volledig vergoed door de zorgverzekeraars indien je een recept van een arts hebt.

Kortom; we gaan het nog meemaken dat we door de Duitsers te kakken worden gezet met ons gedoogbeleid en ons wietproefje, let maar op!

Het volledige 66 pagina’s tellende onderzoek ‘Fiskalische Auswirkungen einer Cannabislegalissierung in Deutschland: ein update’ vind je HIER